Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport

Istoric



   Sectia de Educatie Fizica si Sport din cadrul Institutului Pedagogic de 3 ani Suceava a fost infiintata in anul 1971 si, ultima generatie a absolvit in anul 1986
   În 1971 primul colectiv de profesori a avut urmatoarea componenta:

  • Sprânceană Mihai
  • Tecleanu Aurora - Bălăceanu
  • Braicu Ioan
  • Panfil Vasile
  • Făgădau Dumitru
  • Zlate Lazăr
  • Zlate Rosemarie
  • Pop Șerban
  • Laurențiu Constantin
  • Diaconu Aurelia
  • Barbălată Constantin

   Printre absolventi s-au numarat si urmatorii sportivi de renume mondial: Mihai Mironiuc (handbal), Doina Melinte (atletism), Ilie Matei (lupte greco-romane)
   Absolventi reprezentativi ai promotiilor 1974 – 1986: Baban Ioan (antrenor lot national de handbal), Bernicu Dumitru (Director L.P.S. Suceava), Petrisor Mircea (rezultate in campionatul national de baschet juniori), Doina Stefan (antrenor la lotul national de volei fete - junioare), Laura Florea (atleta de lot si rezultate ca antrenoare de atletism), Ermil Popescu (antrenor la lotul national de gimnastica), Petru Ghervan (decan al Facultatii de Educatie Fizica si Sport Suceava, antrenor la lotul national de handbal si antrenor la echipa C. S. „Universitatea” Suceava), Chiriac Viorica (antrenor cu rezultate deosebite la atletism pe plan national si mondial), Radutescu Ioan (antrenor lot national lupte), Strujan Cornel (Director D.S.J. Botosani si inspector scolar de specialitate), etc.

   În anul 2002 s-a reinfiintat Facultatea de Educatie Fizica si Sport, iar in anul 2003, specializarea kinetoterapie.

   În cea de a doua perioada a existenței facultății (începând cu anul 2002) o serie de studenți au obținut rezultate sportive meritorii în competițiile internaționale: DOVALCIUC IONUȚ (participant la J.O. de iarnă Torino 2006, Vancouver 2010 în proba de bob 4 persoane), GAG ANDREI (participant la J.O. de vară Rio de Janeiro 2016, aruncarea greutății), DANILĂ ANDREI (component al lotului olimpic de tir cu arcul), componenți naționalei României de handbal masculin (ADOMNICĂI CRISTIAN, ACATRINEI FLORIN, CIUBOTARIU FLORIN, ROHOZNEANU MIHAI, ȘELARU GEORGE), participanți în Challenge CUP (finalistă 2008-2009, semifinalistă 2012-2013) cu echipa de handbal masculin C.S.U. Suceava (TCACIUC IOAN, CHIRUȚ ADRIAN, MITREA ADI, GAVRILOAIA RĂZVAN, DOSPINESCU FLORIN, IGNAT MARIUS, BURSUC CRISTIAN, ANDREI IULIAN, PRALEA BOGDAN, ȚUȚU MĂDĂLIN, ZVANCIUC SERGIU).
   Alături de aceștia mai există o serie de sportivi care au obținut rezultate notabile la competiții naționale și campionate naționale universitare la atletism, handbal, judo.


Misiuni si obiective

   Specializarile Educatie Fizica si Sportivă si Kinetoterapie şi motricitate specială functioneaza în cadrul Facultatii de Educatie Fizica si Sport a Universitatii "Stefan cel Mare" Suceava;
   Specializarile Educatie Fizica si Sportivă si Kinetoterapie şi motricitate specială din cadrul Universitatii "Stefan cel Mare" Suceava, au o dubla misiune:
  • didactica, vizand pregatirea specialistilor cu studii superioare in domeniul Educatiei Fizice, Sportului si Kinetoterapiei ;
  • de cercetare stiintifica in domeniu.
  •    Datorita profilului in care se incadreaza aceste specializari, studiile se vor finaliza prin acordarea diplomei de licentiat in educatie fizica si sport si licentiat in kinetoterapie.
       Desi disciplinele de specialitate au o pondere majoritara in cadrul acestor specializari, ele nu detin totusi, o pozitie exclusiva, pregatirea studentilor fiind completatã cu studiul unor discipline fundamentale (medico-biologice, sociale, psihologice) sau complementare (limbi straine, tehnici audio - video) privitor la implicatiile sociale ale exercitiului fizic, la cunoasterea organismului si la raporturile acestuia cu mediul social si natural.
       Obiectivul principal al specializarilor este acela de a asigura pregatirea de specialitate ceruta celor care vor lucra in domeniul educatiei fizice, sportului si kinetoterapiei, cu scopul ridicarii nivelului de profesionalism si competenta la nivelul cerintelor Uniunii Europene.
       Infiintarea acestor specializari intr-un centru universitar, se inscrie in dezideratele reformei invatamantului romanesc, prin crearea unui cadru concurential care va duce la ridicarea calitatii procesului didactic.
    Contextul geografic in care este situat judetul Suceava confera posibilitatea de a atrage si selectiona candidati din 4 judete lipsite de invatamant superior de profil (Bistrita-Nasaud, Neamt, Botosani si Suceava).
    Traditia si amploarea activitatii sportive din judet la juniori (LPS. CSS.-uri: Suceava, Falticeni, Vatra Dornei, Gura Humorului, Radauti) si la seniori (CSM Suceava, "Vointa" Radauti, Foresta Falticeni, Minerul Vatra Dornei, etc.), reclama existenta unor posibilitati de valorificare la nivel inalt a acestui potential prin contributia specialistilor in educatie fizica, sport si kinetoterapie.

    Facultatea de Educatie Fizica si Sport Suceava urmareste ca prin activitatea sa sa contribuie la:
  • formarea si perfectionarea resurselor umane inalt calificate in domeniul nostru de activitate;
  • dezvoltarea stiintei in domeniul educatiei fizice, sportului, kinetoterapiei, al culturii fizice in general;
  • promovarea unor cunostinte si orientari metodologice moderne in domeniul educatiei fizice si sportului;
  • participarea stiintei sportului si a altor subdomenii ale cunoasterii specifice, la afirmarea si dezvoltarea valorilor societatii contemporane.


  • © 2009 Facultatea de Educatie Fizica si Sport - Str. Universitatii 13 C.P. 720225, Suceava, Romania
    Tel centrala: +40 230 216147 / 101, Tel centrala (ton): +40 230 522978 /101, Tel. direct: +40 230 522819

       Search Engine Optimization